REGISZTRÁCIÓ BEJELENTEKZÉS
+36 30 3351427  •  infokelenfa.hu

Testhatárok- szexuális nevelés

Kedves Szülők!
 
Anyaként és tanítóként sokszor szembesültem vele, hogy nincsenek szavaink, eszközök a tarsolyunkban, ha a gyerekek a testükről a testük működéséről, a szexualitásról kérdeznek bennünket.
 
A Testhatárok workshop abban segít Nektek, hogy legyenek ilyen eszközeitek, ha felmerülnek ezek a kérdések.
Óvódás korban elsősorban a bugyiszabály, testtudat, a nemek ismerete az, ami fontos szerepet kaphat. Később, iskolás korban pedig a nemi identitás, a kamaszkodás folyamatsa, érzelmi és testi vonatkozásban is, az értékrendek, az ÉN értéke, a szexuális orientáció, a szexuális aktusról alkotott kép.
 

Az eseménysorozat témái és időpontja:
- 2023.11.10. 17:00-18:00 – Fehérneműszabály
- 2023.12.08. 17:00-18:00 – a Nem ereje
- 2024.01.19. 17:00-18:00 – Kisgyermekkori örömszerzés
- 2024.02.16. 17:00-18:00 – Menstruáció, nemi érés fiúknál-lányoknál
- 2024.03.22. 17:00-18:00 – A Nagy beszélgetés
- 2024.04.19. 17:00-18:00 – Bántalmazás, buillyng témaköre
- 2024.05.17. 17:00-18:00 – Az egészséges szexualitás
- 2024.06.21. 17:00-18:00 – A szexuális nevelés gyerekjogi szempontból
 

A workshop témái:
 
A Fehérneműszabály (vagy sokszor "bugyiszabály"-ként ismert) workshopon olyan érzékeny témákat feszegetünk, mint például, Miért, fontos óvodás korban tisztában lenni a fehérneműk funkciójával? Miért fontos, hogy nevén nevezzük testrészeinket? Miként tudja a szülő fiú és lány gyermekét felkészíteni ezekre?
 
A decemberi "a NEM ereje" workshop is nagyon fontos témát boncolgat. Tudtad, hogy jogod van bármikor nemet mondani? Miért fontos az, hogy már egészen kisgyerek korban megtanuljuk, "a Nem, az Nem!" ? Adunk egy kis kapaszkodót a szülőknek, hogy miként tudja erősíteni gyermekét abban, hogy tudjon nemet mondani.
 
Kisgyerekkori örömszerzés: Óvodás korban minden gyerek felfedezi a saját testét. Hol jó megérinteni? Milyen érdekes,hogyha a bugyimban/gatyómban érintem meg magam, akkor az is jó.
Ez egy teljesen normális érési folyamat. A workshopon ennek a hátteréről lesz szó, és arról,hogy mi felnőttek,szülők hogyan kezeljük ezt.
 
Menstruacio, nemi érés: Nehéz elképzelni,hogy a kisbabánk egyszer férfi/nő lesz. Hogy ő is alkalmas lesz egyszer a szexuális életre. Pedig mi is voltunk kisbabák. :)
Szerencsére ma már sokkal kevesebb tabu van ebben a témakörben is.
Ez az alkalom arról szól, hogyan tudjuk felkészíteni magunkat arra,amikor a gyerekünk a kiskamasz korba ér. Honnan tudjuk,hogy hamarosan menstruálni fog a lányunk, vagy magömlése volt a fiúnknak? Hogyan reagáljunk, ha ránk nyit a kis ovis, amikor betétet cserélünk? Hogyan előzzük meg,hogy megijedjenek?
 
A Nagy beszélgetés: Az előző témánál már kerülgettük,hogyan készüljünk arra,amikor "arról" kell majd beszélgetni a gyerekkel. A Nagy beszélgetés a szülőnek és a gyereknek is kényelmetlen lehet. Ha időben felkészülünk rá, természetesebben kezeljük a témát, nekünk is könnyebb dolgunk lesz.
 
Bántalmazás, buillyng: Nem állhatunk mindig a gyerekünk mellett,hogy megvédjük őt, ezért a legjobb ha megtanítjuk megvédeni magát, segítséget kérni!
Mi az a bántalmazás? Mi a buillyng? Mi különbözteti meg őket egymástól? Hogyan tudunk mi felkészülni rá,ha ilyen éri a gyermekünket,vagy ha ő az elkövető? Hogy jön ez a szexuális nevelés témakörehez? Hány éves kortól kell figyelni? Hogyan taníthatom meg a gyerekemet,hogy megvédje magát, hogy merjen segítséget kérni?
 
Az egészséges szexualis nevelés: Az egészséges szexualitás már egészen korai életkorban elkezdődik, hiszen ide tartozik az is, hogy fiúnak vagy lánynak tekintem magam?
Hogyan tudjuk a gyerekeinket megtanítani arra,hogy mi oké és mi nem? Mi fér bele és mi nem egy kapcsolatba? Mit nevezünk egészséges szexuális életnek?
 
Szexuális nevelés gyerekjogi szempontból: Minden gyereket megillet a jog, hogy gyerek lehessen. Minden gyereket megillet a tanuláshoz való jog. A játékhoz való jog. A biztonsághoz való jog.
A szexuális edukáció az egyik legjobb eszköz ahhoz, hogy egy gyerek igazán gyerek maradhasson, és megelőzhetőek legyenek az abúzusok, bántalmazások.
 

A workshop ára:
4.800 forint / fő / alkalom
Két egymást követő worshop árának egyidejű befizetése esetén, a kedvezményes ár 8.000 forint / fő / 2 alkalom.
 

Várlak titeket szeretettel
Kádár Anna – szexuálpedagógus

Következő időpontok

Nincsen aktuális időpont.
Galéria Adatkezelési tájékoztató Házirend Oktatóink
     © 2019 Kelenfa családi és szabadidőközpont ora.php?ora=51